Afyon Kampüsü

Anaokuluna Başlarken! Çocuğunuzun eğitim hayatına adımlar attığı bir süreci yaşıyoruz. Okula başlarken çocuğunuz neler hissediyor? Okula uyumunu kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?

Anaokuluna Başlarken! Çocuğunuzun eğitim hayatına adımlar attığı bir süreci yaşıyoruz. Okula başlarken çocuğunuz neler hissediyor? Okula uyumunu kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?

31 Ağustos 2024 Cumartesi
Değerli Velimiz,

Çocuğunuzun eğitim hayatına adımlar attığı bir süreci yaşıyoruz. Okula başlarken çocuğunuz neler hissediyor? Okula uyumunu kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz? Siz bu konuda neler hissediyorsunuz? Çocuğunuza bu süreçte ihtiyaç duyduğu desteği verebilmeniz ve anne baba olarak sizlerin bu süreci doğru yönetebilmeniz için hazırladığımız bu bültenin faydalı olması diliyoruz.

 

OKULA BAŞLARKEN

Okula başlama, çocuğun yaşamındaki önemli dönüm noktalarından biridir. Yeni yaşamsal becerileri içeren okula başlama süreci ve bu sürecin gerektirdiği uyum, çocuğun belli bir düzeyde zihinsel, sosyal ve duygusal olgunluğa erişmiş olmasını gerektirmektedir. Çocuk için okul, alıştığı ve kendini güvende hissettiği aile ortamı dışındaki bir ortama doğru atılan belki de ilk adımdır. Bu nedenle uyulması gereken yeni kuralları, yerine getirilmesi gereken yeni görevleri, yeni arkadaşları ve öğretmeni ile uyum sağlaması gereken birçok farklı özelliği içeren yeni bir sosyal çevre konumundadır. Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir. Bu önemli başlangıç için çocuğun hazır olması ilerideki başarısını da etkileyecektir. 

 

Çocuk için okul, hiç tanımadığı bir ortam, öğretmenler, yeni arkadaşlar, uymak zorunda olduğu kuralları içeren yeni bir sosyal çevredir. Ancak gerekli bilgi ve becerilere sahip olursa okula uyum sağlayabilir. Çocuğunuz, okula başladığı ilk günde uyumlu davranışlar sergileyebilir ya da hiçbir tepki vermeyebilir. Bazı çocuklar da, çok açık şekilde uyumsuzluk tepkileri gösterebilir. Çocuğun ağlaması, bağımlı davranışlar, saldırgan tepkiler ya da kontrolsüz davranışlar geliştirmesi, çevreden gözlenebildikleri için çocuğa müdahale edilmesine yol açar. Ancak çocukların gecikmiş tepkiler vermesi de beklenen diğer bir durumdur. Özellikle içine kapanık tepkiler, uyum davranışlarıyla karıştırılabileceği için, böyle durumlarda çocuğun yardıma gereksinim duyduğu gözden kaçırılabilir.                                                  

 

 

 

Bu nedenle anne babaların, çocukların okula başladığı ilk günlerden itibaren dikkatli gözlemler yapmaları önerilmektedir. Çocuğun okula başlaması, önemli bir olaydır. Ancak bunu çocuğunuzu kaygılandıracak şekilde abartırsanız, çocuğunuzun uyumunu zorlaştırırsınız. Okula başlama, çocuğun yaşamında yeterince önemlidir. Bu nedenle aynı zamana, başka bir önemli olayı sıkıştırmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, taşınma gibi. Okula başlama zamanı, çocuğun alışkanlıklarını değiştirmek, vazgeçmediği şeylerden vazgeçirmek için uygun bir zaman değildir. 

 

Örneğin; o güne kadar beraber yatıyorsanız, yatağınızı ayırmak için okula başlama anını beklemeyin.   Daha önceden bu ve benzeri bağımlı davranışlardan kurtulması için onu destekleyin. Uyum süreci sadece çocuk için değil, aynı zamanda aile içinde yeni bir deneyimi içerir. Çünkü çocuklar okula, o zamana kadar ailesi ve yakın çevresiyle olan etkileşimleri ile edindikleri deneyimler, alışkanlıklar ve beceriler ile başlarlar. Olası sorunların uyum sürecinde normal ve geçici davranışlar olduğunu unutmayın. Kaygılarını paylaşmanız ve anlayışlı olmanız süreci olumlu etkileyecektir. 

Siz bu süreci ne kadar sakin karşılarsanız, çocuğunuz da kendini o kadar güvende ve huzurlu hissedecektir.



Temel yaşamsal deneyimlerin edinebilmesi bakımından ailenin tutumu, çocuğun okula uyumu sürecinde oldukça etkilidir. Aile ortamında bağımlılıktan bağımsızlığa doğru sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olunan, yaş ve gelişim özelliklerine uygun sorumlulukları üstlenmesine ve yerine getirmesine izin verilen, oyun ve arkadaş deneyimi olan bir ortam, çocukların bu yeni duruma da kolay uyum sağlamalarına fırsat verecektir. 
 

Bu önerileri dikkate alınarak geliştirileceğiniz tutum ve davranışlar sonucunda çocuğunuzun okula uyumunun daha kolay gerçekleşeceğini inanıyoruz. Öğrencimizin sağlıklı, mutlu ve başarılı bir başlangıç yapması dileğiyle…                                                                                                    

Bahar Demirezen
Girne Koleji Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi