Afyon Kampüsü

Okul Fobisi Nedir?

18 Eylül 2023 Pazartesi

Okul Fobisi Nedir?

Okul fobisi kuvvetli bir endişe sebebi ile çocuğun
okula gitmek istememesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir.

OKUL FOBİSİNİN NEDENLERİ

1. Anneden ayrılmak istememe,
  2. Yeni ortama uyum sağlayamama,
  3. Ebeveyn ve yakın çevrenin tutumu,
  4. Çocuklarda özgüven eksikliği,
  5. Öğretmenden korkma.

OKUL FOBİSİNİ YENMEK

Okul fobisi akademik hayatın hangi döneminde görülürse görülsün, üstesinden gelinmesi gereken bir problemdir.
Çünkü okul fobisi akademik başarı başta olmak üzere bireyin diğer sosyal yaşantılarını da etkileyecek bir süreçtir.

Okul fobisiyle başetmede ailelerin izleyeceği bazı yöntemler vardır.

1. Okul korkusu ortaya çıktığında öncelikli olarak korkunun nedenini anlamak gerekir.
Bu bağlamda çocuklarla konuşmak çok önemlidir fakat bu konuşmalarda kesinlikle çocukların korkularıyla alay edilmemeli ve sert tepkilerden kaçınılmalıdır.

2. Öncelikle çocuğun okula gitmesi konusunda tutarlı davranın.

3. Okula gitme saati yaklaştıkça ebeveynlerin kaygılarını kontrol etmesi gerekmektedir.

4. Çocuğun okula gideceği gün, aile üyelerinin sıradan bir günmüş gibi davranmaları,
korkuyu çağrıştıracak ya da tetikleyecek davranışlardan uzak durmaları gerekmektedir.

5. Okul fobisi mide bulantısı, kusma, ağlama nöbetleri gibi ciddi tepkilere dönüştüğünde
mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.

6. Unutmayın ki çocuklar ebeveynlerini rol model alırlar. Bu yüzden sizin kaygısız ve rol model olmanız çok önemlidir.
Kaygı bir virüs gibidir. Ebeveynden çocuğa bulaşır. Bu yüzden önce aileler tavır, davranış ve ilişkilerini düzeltmelidir.
Böylelikle çocuklarına sağlıklı mutlu ve başarılı biryaşam sürebilirler.

Çocuğunuza önem verdiğiniz ve sonuna kadar okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Uzm.Psk.Yusuf Can ÇOBAN
Aile Çocuk ve Ergen Psikoloğu