LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencilerine, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerilerimiz var.

LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencilerine, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerilerimiz var.

01 Haziran 2024 Cumartesi
LGS için artık adayların önünde sadece iki gün var. LGS’ye hazırlanan 8'inci sınıf öğrencilerine, anne babalarına; son günlerde, sınavdan bir gün önce ve sınav gününde yapmaları gerekenlerle ilgili bazı önerilerimiz var:
Sevgili öğrenciler “Hata yapmaktan korkmayın, soru sayısına odaklanmayın, kolay sorulara dikkat edin. Değerli aileler kaygınızı çocuğunuza yansıtmayın, onu diğerleriyle kıyaslamayın, sınav öncesi ve sınav arasında rahatlatıcı konuşmalar yapın.”


Öğrencilerimizin sınavdan önceki son günlerde sosyal medyadan uzak durmaları, uykularını alabilecek saatte uyumalarını, ağır yemeklerden uzak durmalarını önermekteyiz. Olumlu düşünmenin de sınav stresine olan katkısı yadsınamaz. Öğrencilerimizin “Elimden gelenin en iyisini yapacağım” gibi tekrarların onlar için yararlı olacağı kanısındayız.

Öğrencilerimizin, Cumartesi günü yani sınavdan bir gün önce yürüyüş yapmalarını, kesinlikle geç yatmamalarını, sabah kahvaltı etmelerini ve zamanlamalarını iyi planlamalarını da önermekteyiz. LGS sınavı esnasında 

- Stres olursanız, nefes tekniğini kullanabilirsiniz.
- Gözlerinizi 30 saniye kadar kapatıp yeniden odaklanmayı sağlayabilirsiniz.
- Zorlandığınız sorulara işaret koyun ve turlama tekniğini kullanmalısınız, sonra tekrar geri dönme şansı yaratın.
- Hareket etme ihtiyacınız olursa kollarınızı yukarı ya da yana uzatarak bedeninizi hafifçe geriye doğru esnetebilirsiniz.
- Dikkat dağılırsa ya da mola ihtiyacınız olursa dik oturun. Derin bir nefes alın, hedefinizi hatırlayın.

Sözel ve sayısal sınav arası 45 dakikalık sürede ise öğrencilere derin nefes alarak açık havada dolaşmalarının yararlı olacaktır. öğrencilerimizin bu sürede hem arkadaşlarıyla hem de ailesi ile sınav hakkında konuşmamalarını öneriyoruz. Sınav arasında şekerli besinlerden de uzak durmaları onlar için yararlı olacaktır. Çünkü şekerli besinler anlık kan şekerinin yükselip düşmesine sebep olacaktır.



AİLELER NE YAPMALI?

LGS sınavına adayların tek başlarına değil aslında aileleriyle birlikte girdikleri aşikar, sınav heyecanı ve coşkusunun hep beraber yaşamaktayız, ailelerimizin çocuklarına destek olmaları ve  Ailelerin sınavdan çıkan öğrencilere “Nasıl geçti?”, “Sorular nasıldı?”, “Niye yapamadın?” gibi sorular sormaması gerekmektedir Ailelerin üzerine düşen görevin çocukların motivasyonunu sağlamaktır. Herkes şunu bilmeli ki bu bir sınav hayatın sonu değil. Umarım tüm öğrencilerimizin emeklerinin karşılığını alabildiği ve sonunda hep birlikte mutlu olabileceğimiz bir sınav olur. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz.

Deniz DİKBAŞ
Özel Afyon Girne Koleji