Çekmeköy Kampüsü

Uluslararası Bakalorya (IB-DP) Nedir?

01 Ekim 2024 Salı
Uluslararası Bakalorya (IB), dünya genelinde tanınan, zorlu ve kapsamlı bir eğitim programıdır. Öğrencilerin entelektüel, kişisel, duygusal ve sosyal becerilerini geliştirerek, küresel dünyada başarılı olmalarını hedefler.

IB Diploma Programı (IB DP), IB müfredatının en üst seviyesindeki program olup, üniversiteye hazırlıkta “altın standart” olarak kabul edilmektedir. Zengin ve kapsamlı içeriği ile üniversiteye kabul komiteleri tarafından dünya genelinde yüksek değer görmektedir.

Programın Detayları:

• İki Yıllık Eğitim (11. ve 12. Sınıflar): Öğrenciler bu iki yıl boyunca aynı anda altı ders alır ve ayrıca temel müfredat derslerine katılır.
  • Temel Müfredat Dersleri: Bu dersler programın ana yapı taşını oluşturur ve eleştirel düşünme, toplumsal katılım ve araştırma becerilerini geliştirmeyi hedefler.

• Bilgi Kuramı (TOK): Bilginin doğası ve “nasıl biliyoruz?” sorusunu ele alır.
    • Genişletilmiş Deneme (EE): Öğrencinin seçtiği bir konuda 4.000 kelimelik bağımsız bir araştırma çalışması.
    • Yaratıcılık, Aktivite, Hizmet (CAS): Sınıf dışındaki etkinliklerle öğrencinin kişisel gelişimine ve sosyal sorumluluğuna katkı sağlar.

• Bütüncül Değerlendirme: Tüm derslerde benzer öğretim ve değerlendirme yöntemleri uygulanır. Bu, öğrencilerin hangi dersi seçtiklerinden bağımsız olarak öğrenme süreçlerine ortak bir yaklaşımla yaklaşmalarını sağlar.

• Pedagojik Yöntemler: Tüm öğretmenler, en iyi uygulamalara dayalı, öğrenci katılımını ve akademik başarıyı en üst düzeye çıkaran öğretim stratejilerini kullanır. Bu, hem akademik hem de kişisel gelişimi destekler.

Uluslararası Bakalorya Diploma Programı Ders Seçimi

Diploma adayı olabilmek için, Grup 1'den Grup 5'e kadar her gruptan bir ders almanız gerekir. Ayrıca, altıncı ders olarak Grup 6'dan bir ders seçebilir veya Grup 1-5'ten ek bir ders alabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Bilgi Kuramı (Theory of Knowledge) dersine katılmanız, bir Uzun Dönemli Araştırma Yazısı (Extended Essay) yazmanız ve CAS programına (Yaratıcılık, Aktivite, Hizmet) katılmanız gerekmektedir.

En az üç dersinizi Standart Seviye (SL), üç dersinizi de Yüksek Seviye (HL) olarak seçmelisiniz; ancak iki SL ve dört HL dersi de alabilirsiniz. SL ve HL dersleri, önceki akademik çalışmalarınıza ve olası yerleştirme sınavlarına göre belirlenecektir.

GROUP 1:

STUDIES IN LANGUAGE & LITERATURE